A- A A+
RugklachtenTachtig procent van de bevolking krijgt vroeg of laat te maken met lage rugklachten. Bij 95% van deze mensen worden de klachten veroorzaakt door een functiestoornis van de wervelkolom. Bij slechts een paar procent is er sprake van een duidelijke beschadiging zoals een hernia.

De zenuwen die tussen de wervels uitkomen kunnen geïrriteerd raken door slecht bewegende wervels. Wervelblokkades die deze irritatie veroorzaken kunnen plotseling ontstaan door een verkeerde beweging, maar ook geleidelijk door een slechte lichaamshouding. Ook verzwakken ze vaak door te weinig lichaamsbeweging.

Nekpijn vrouwOnze nekwervels zijn klein en erg beweeglijk en gevoelig voor verkeerde belasting en stress. Er kunnen slecht functionerende nekwervels en verkrampte spieren ontstaan die naast nekpijn ook hoofdpijn veroorzaken en uitstraling naar de schouder en arm(en) geven.

Duizelingen, oorsuizen en tintelende vingers komen ook vaak voor. Uw chiropractor kan bij veel van deze klachten uitkomst bieden.

Hoofdpijn vrouwHoewel hoofdpijn zeer vaak voorkomt, bestaat ‘gewone' hoofdpijn niet. Het is niet normaal om hoofdpijn te hebben. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spierspanningshoofdpijn en migraine.

Bij spierspanningshoofdpijn worden de klachten veroorzaakt door een te hoge spanning in de spieren van de nek. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door slecht functionerende nekwervels.
Baby met handdoekKinderen groeien letterlijk op met vallen en opstaan. Dan gaat er ook wel eens wat mis. Hoewel kinderen in het algemeen een goed herstelvermogen hebben zijn er wel degelijk grenzen en geneest niet alles vanzelf. Vallen en ongelukjes tijdens het sporten, maar ook de houding achter de computer of in de schoolbanken kan problemen veroorzaken.

Bewegingsbeperkingen kunnen lang ongemerkt aanwezig zijn en pas later hun invloed doen gelden. De zenuwen die uit het ruggenmerg komen sturen de organen en spieren aan. Problemen in de wervelkolom kunnen dan ook verderop in het lichaam gevolgen hebben.

Zwanger actiefTijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen rug- en bekkenproblemen. Ook pijn tussen de schouderbladen komt vaker voor.

Chiropractoren kunnen afwijkingen in de wervelkolom en het bekken corrigeren en ervoor zorgen dat een optimale bewegingsvrijheid aanwezig blijft.

Omdat we speciale technieken gebruiken, kunnen zwangere vrouwen tot de laatste dag van de zwangerschap behandeld worden.ArtroseOuder worden heeft ook gevolgen voor de kwaliteit van uw bindweefsel. Uw kraakbeen, pezen, banden, spieren en gewrichtskapsels veranderen als u ouder wordt.

Ook de tussenwervelschijven worden dunner en minder elastisch.


Senioren hardlopenSporten is gezond, maar alleen als u het slim aanpakt. Anders ervaart u meer nadelen dan voordelen. Er is overigens geen bewijs dat sporten noodzakelijk is, dat geldt wel voor bewegen.

Dus ook op de fiets naar het werk, tussen de middag een blokje om en ’s avonds lekker met de hond wandelen of in de tuin werken is zeer verstandig. U mag dus uiteraard naar de sportschool gaan maar om gezond te blijven hoeft het niet en heeft u niet eens een trainingspak nodig.

ErgonomieIedereen die lang en vaak in de zelfde houding zijn werk verricht, loopt een groot risico RSI klachten te ontwikkelen. Ook herhaaldelijk licht werk kan op den duur overbelasting veroorzaken. Zeker als die houding niet goed is.

RSI ontstaat niet plotseling, dus luister naar uw lichaam, las pauzes in en varieer de werkzaamheden. Wacht niet tot de klachten chronisch worden. RSI is te voorkomen: leer ‘nee’ te zeggen, werk verstandig en las pauzes in. U bepaalt voor een belangrijk deel zelf of u RSI krijgt.

Als ik nu eerst eens een paar dagen op bed ga liggen; genees ik dan sneller?

Antwoord: nee, het herstel zal daardoor alleen maar langer gaan duren. Het is wel toegestaan om bij hevige pijn overdag af en toe even te gaan liggen. Het werkt alleen maar in uw nadeel als u hele dagen in bed blijft.

Wat is het ‘knakje’ dat ik soms hoor tijdens de behandeling?

Antwoord: uit onderzoek blijkt dat het geluid wordt veroorzaakt door een gasbelletje in de gewrichtsvloeistof. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als u de gewrichtjes in uw vingers iets uit elkaar trekt. Het heeft niets te maken met het kraakbeen in de gewrichten. Er zijn veel verschillende behandeltechnieken en niet bij alle behandelingen zult u dit horen.

Op welke leeftijd kan ik naar een chiropractor gaan?

Antwoord: op elke leeftijd. Chiropractoren beschikken over verschillende onderzoek- en behandeltechnieken waardoor het mogelijk is om patiënten van alle leeftijden te behandelen. Dus baby’tjes van enkele weken maar ook ouderen van 100 jaar kunnen naar de chiropractor.